Schrijvers en kunstenaars in de familie?


De familie Snoep herbergt een aantal schrijvers, wetenschappers en kunstenaars die allemaal iets geproduceerd hebben. Op deze pagina een overzicht van wat zijn gemaakt c.q. geschreven hebben.
Van de meeste zal nader onderzoek aan moeten tonen of zij ook tot tot de stamboom op deze website behoren.Kip op sokken

Kip op sokken Olla is bang dat ze eng zal dromen in haar nieuwe slaapkamer. En haar kip, die een eigen bedje naast dat van Olla heeft, beweert koude voeten te hebben.
Moeder Marlies stelt Olla gerust. 'Dromen kun je de goede kant uit sturen,' zegt ze. En kip trekt ze vlug een paar gestreepte sokken aan.
Dromen doen die twee natuurlijk toch. En eng dat het wordt. En spannend!
Auteur: Ella Snoep
Illustraties: Margriet Heymans
Uitgeverij: Querido
ISBN: 90 214 8245 2

Tommie Tod

Tommie Tod Tommie en zijn moeder Nora zijn net verhuisd. Nora was balletdanseres, maar is bij een val zo lelijk terechtgekomen dat ze niet meer kan optreden. Nu studeert ze voor muziekleraar. En dat betekent: geen geld meer, een kleiner huis in een flatgebouw en véél zenuwen.
De dag na de verhuizing is voor Tommie wel heel erg moeilijk. Alles zit tegen. Een opvliegende moeder, een boze buurman, een rare kale, naar verf stinkende flat en een vervelend jongetje dat hem pest. Gelukkig heeft Tommie iets dat hem troost, en dat heel vertrouwd is: zijn tuddeltje, zijn Todje, zijn oude sabbellapje.
Auteur: Ella Snoep
Uitgeverij: Querido
Illustraties: Joep Bertrams
ISBN: 90 214 8246 0

Een staart voor Oma

Een staart voor Oma De kleine Eva is met haar vader en moeder en met oma op vakantie aan zee. Iedere avond, als het stil geworden is op het strand, gaat Eva ernaar toe. Het liefst vindt ze dan een mooie schelp om mee te nemen voor haar oma, die in een rolstoel zit en niet zo veel meer zegt.
Wist je dat je in zo'n grote schelp niet alleen de zee kunt horen ruisen, maar ook de zeemeerminnen kunt horen zingen? Heel hoog en helder.
Eva zou zo graag een zeemeerminnenstaart voor oma hebben. Want zeemeerminnen gaan niet dood, en ze hebben zo veel plezier met elkaar. Of haar zeeprinsje haar daarbij kan helpen? Of anders misschien wel de geheimzinnige mevrouw in de strandstoel?
"'Morgenavond is de maan rond," zegt Eva, "en dan, als het vloed is, moet oma een staart hebben en dan moet ik met haar in het donker naar het strand. Niemand mag het zien. Ben jij er dan ook om me te helpen?"'
Auteur: Ella Snoep
Illustraties: Mance Post
Uitgeverij: Querido
ISBN: 90 214 8247 9

Als je verzint, kan je alles

Als je verzint, kan je alles Een kijk en (voor)leesboek voor iedereen vanaf 4 jaar.
Je kunt er ook ideeën uit opdoen hoe je met zelfgemaakte poppen, knuffels, kussens en lappen een spel kunt maken. Samen met de kinderen. Ella Snoep reisde meer dan dertig jaar met haar eigen marionettentheater, in en buiten Nederland, langs schouwburgen, theaters en scholen om voorstellingen te geven. Haar echte naam is Ella Reitsma. Onder die naam werkte zij als kunstredacteur bij Vrij Nederland en publiceert zij boeken over kunst- en cultuurgeschiedenis.
Ze speelt nu nog uitsluitend van mei tot oktober in haar eigen boerderijtheater in Abbekerk, Noord Holland. Haar drie laatste verhalen heeft ze omgewerkt voor Als je verzint, kan je alles. Dat zou je haar lijfspreuk kunnen noemen, wie het verzinnen is verleerd mist een been.
Zie voor liedjes en informatie: www.ellasnoep.nl of www.ellareitsma.nl.
Auteur: Ella Snoep
Uitgeverij: Uitgeverij Noord-Holland
Illustraties: Hans van den Boogaard (Beer in de Bergen) en Ella Snoep
ISBN-10: 90-78381-05-1
ISBN-13: 978-90-78381-05-1

Vlinders vangen in de tropen

Vlinders vangen in de tropen Maria Sibylla Merian was de eerste die kunst en entomologische wetenschap wist te combineren. Ze kon beter dan wie ook in haar tijd vlindervleugels, harige rupsen, poppen waarin de vlinder zich al openbaart met één haar van het penseel vastleggen. Het British Museum in Londen en de koningin van Engeland bezitten veel en prachtig werk – in het boek opgenomen – van deze Duitse kunstenares die in de uitgeversstad Frankfurt in 1647 werd geboren. Ze woonde meer dan 25 jaar in Amsterdam waar ze in 1717 stierf.
Beroemd en gerespecteerd zowel onder kunstenaars als onder wetenschappers.
Maria Sibylla was een eigenzinnige en avontuurlijke vrouw. Met haar jongste dochter vertrok ze op 53 jarige leeftijd naar Suriname om daar insecten, reptielen en amfibieën te observeren en te tekenen.
De auteur Ella Reitsma heeft voor het eerst een poging gedaan de handen van moeder Maria Sibylla en haar twee dochters Johanna Helena en Dorothea Maria te onderscheiden. Tot nu toe werd de aandacht alleen op de moeder gericht. Uit onderzoek blijkt onomstotelijk dat ook de kinderen hard in het atelier meewerkten. In Amsterdam waar moeder en dochters vanaf 1691 woonden was de samenwerking zeer nauw.
De auteur bracht de intellectuele scene het licht waarin Maria Sibylla zich in Frankfurt, in Neurenberg en in Amsterdam begaf. Er worden nieuwe verbanden gelegd, nieuwe voorgangers met nog niet eerder gepubliceerd werk getoond, er zijn nieuwe tekeningen ontdekt en er zijn nieuwe biografische gegevens aan het licht gebracht. Het boek presenteert een vorm tussen kunstjournalistiek en wetenschap en is zeer toegankelijk.
Auteur: Ella Snoep
Illustraties: Hans van de Boogaard en Ella Snoep
Uitgeverij: Waanders Uitgevers
ISBN: 978-90-400-8466-9


Ella Snoep - de schrijfster - heeft in Abbekerk een eigen marionettentheater.Via de Internet Movie DataBase en Filmkeuze weten we over de actrice Ella Snoep (geb. 5 februari 1927) dat ze meegespeeld heeft in de volgende TV series en films:

Titel: Vrouwenvleugel
Soort: TV serie - 1993
Met: Liz Snoyink, Jules Hamel, Sacco van der Made
Rol: Jantje Kruimel

Titel: Coverstory
Soort: TV serie - 1993
Met: Marc Klein Essink, Nelleke Zitman
Rol: Buurvrouw Cora (episode 2.5)

Titel: 't Zonnetje in huis
Soort: TV serie - 1993
Met: John Kraaykamp, Johnny Kraaykamp jr., Martine Bijl
Rol: Hella

Titel: Seth & Fiona
Soort: TV serie - 1994
Met: Paul de Leeuw, Olga Zuiderhoek
Rol: Tante Doris

Titel: Laagland
Soort: TV serie - 1995
Met: Marcel Musters, Lyneke Ryxman
Rol: Buurvrouw

Titel: Filmpje!
Soort: Bioscoopfilm - 1995
Met: Paul de Leeuw, Olga Zuiderhoek
Soort medewerking: Te zien (Bejaarde bij pinautomaat)

Titel: Baantjes
Soort: TV serie - 1995
Met: Piet Römer, Victor Reinier, Marian Mulder
Rol: Mevr. Meggel (episode 1.2)

Titel: Goudkust
Soort: TV serie - 1996
Met: Gepke Haakma, Winston Gerschtanowitz
Rol: Rita de Brink

Titel: De Winkel
Soort: TV serie - 1996
Met: Marijke Veugelers, Kiki Classen
Rol: Pietje Anders

Titel: De Winkel
Soort: TV serie - 1996
Met: Marijke Veugelers, Kiki Classen
Rol: Pietje Anders

Titel: Kees & Co.
Soort: TV serie - 1997
Met: Simone Kleinsma, Rik Hoogendoorn
Rol: Moeder van Kees (episode 1.5 en 1.8)

Titel: In de praktijk
Soort: TV serie - 1998
Met: Ineke Veenhoven, Marjolein Macrander
Rol: Mevr. de Winter

Titel: Verknipt
Soort: korte film - 1998
Met: Simon Angel
Rol: Truus

Titel: De Jantjes (1998)
Soort: Musical
Met: Ryan van der Akker
Rol: Tante Betje

Titel: De Daltons
Soort: TV serie - 1999
Met: Mick Mulder, Dajo Hogeweg
Rol: Buurvrouw

Titel: Somberman's actie
Soort: TV serie - 1999
Met: Dirk Roofthooft, Oda Spelbos
Rol: Oudere dame bij kruidenier

Ella Snoep op bezoek bij Sally Bowles Dit is een foto van haar (links). Ze is hier - op 17 februari 1997 - op bezoek in bij de talkshow van Sally Bowles. Daarnaast vinden we bij de informatie over de populaire soap "Goudkust" het volgende:

RITA DE BRINK
Rita de Brink is de stokoude zuster van butler Edward. Ze zit in een bejaardentehuis en ze is aan het dementeren. Ze heeft ooit, net als haar broer, bij de familie Van Cloppenburg gewerkt. Ze is daar weggegaan, omdat ze niet meer tegen de tirannieke Dolf van Cloppenburg kon.
Later heeft Edward haar in vertrouwen verteld dat Henri, Desirée en hijzelf Dolf hebben vermoord. Toen Sylvia Verweijden in het verleden van de Van Cloppenburgs ging wroeten, stuitte ze op het bestaan van Rita.
Ze hoorde haar uit en deed alsof ze een vriendin van Edward was. Rita vertelde per ongeluk dat Dolf is vermoord. Later vernamen we van Edward dat Rita was overleden, ze zou de spanningen niet meer hebben aangekund.

actrice: ELLA SNOEP
Ella Snoep speelde enkele afleveringen de rol van Rita de Brink. Snoep is op latere leeftijd met het toneel in aanraking gekomen en ze speelde in tal van tv-series als 'Vrouwenvleugel', 't Zonnetje in huis', 'Kees & Co' 'Seth en Fiona' en 'Baantjer'.

Ook speelde ze in ieder geval in een tv-commercial van SIRE:
30, maakt je wijk weer prettigNegentig jaar Elfstedentocht 1909-1999

Negentig jaar Elfstedentocht 1909-1999 De eerste Elfstedentocht werd verreden op 2 januari 1909. In negentig jaar tijds groeide dit evenement uit tot één van de meest aansprekende sportgebeurtenissen in het land. Slechts vijftien keer heeft het zo mogen zijn maar dan balde zich ook alles samen wat schaatsenrijden in Nederland tot zo’n uniek wintervermaak maakt: felle kou, snerpende wind, onbegaanbare ijsbanen, dooi, sneeuwstormen, het klunen en de onbarmhartige afstand van 200 kilometer maakten de Elfstedentocht tot het verbluffende evenement dat het hele land in rep en roer brengt.
Auteurs: Huub Snoep en Ron Couwenhoven
Uitgeverij: De Vrieseborch, Haarlem
ISBN: 90-6076-458-8

Het schaatsenrijdersboek

Gedenkboek bij het 50-jarig jubileum van de
Landelijke Vereniging van schoonrijders

Het schaatsenrijdersboek Op 7 december 1946 besloot een klein groepje mensen tot de oprichting van de landelijke Vereniging van Schoonrijders. Ze maakten zich zorgen om het uitsterven van een traditie die al eeuwenlang bepalend was geweest voor de typisch Hollandse ijspret: het zwieren of oud-hollands baanrijden.
Auteurs: Ron Couwenhoven en Huub Snoep
Uitgeverij: De Vrieseborch, Haarlem
ISBN: 90-6076-411-0

Het complete schaatsboek voor jong en oud

Het complete schaatsboek voor jong en oud Uit de inhoud: jeugd- en schoolschaatsen - oefenvormen, lessen en tests - materiaal en kleding - beleid in de vereniging - organisatie van dagen en kampen, tochten, toernooien en wedstrijden - training en blessurepreventie - activiteiten buiten het seizoen - publiciteit en sponsoring.
Auteurs: Huub Snoep en Pieter Bult
Uitgeverij: De Vrieseborch, Haarlem
ISBN: 90-6076-380-7

100 jaar winter

Het gedenkboek van het gewest Noord-Holland/Utrecht van de KNSB 1895 - 1995 

100 jaar winter Het begon op 3 maart 1895 met negenentwintig mannen die negen ijsclubs en een ijscomité vertegenwoordigden, in een cafë in Oosthuizen. Ze richtten de ijsbond Hollands Noorderkwartier op. Deze historische vergadering van honderd jaar geleden heeft geleid tot een enorme organisatie van 160 verenigingen, met meer dan 63.000 leden. Het gewest Noord-Holland/Utrecht van de Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond organiseerde wedstrijden, trainde en begeleidde jongeren en bewerkstelligde dat er kunstijsbanen kwamen. Maar vooral zorgde zij ervoor dat in die periode van een eeuw zo’n 1,3 miljoen geregistreerde schaatsenrijders over veilige banen in Noord-Holland en Utrecht hun tochten konden rijden.
Auteurs: Huub Snoep en Ron Couwenhoven
Uitgeverij: De Vrieseborch, Haarlem
ISBN: 90-6076-379-3

Een zee van IJs

Uitzonderlijke ijstochten over de Zuiderzee, het IJsselmeer en de Waddenzee

Een zee van IJs Al eeuwenlang splijt de Zuiderzee, en later het IJsselmeer, Nederland in tweeën. Vaak was de zee bevroren, evenals de Waddenzee waar de eilanden met regelmaat geïsoleerd raakten door de ijsmassa’s. De onafzienbare ijsvlakte heeft immer een bijzondere aantrekkingskracht uitgeoefend, de zucht naar avontuur. Schippers moesten bittere gevechten voeren tegen ondoordringbare ijsformaties, schepen gingen verloren door kruiend ijs. Er werden wedstrijden gereden door de barre ijswoestijn. Vissers zwalkten dagenlang op losgebroken ijsvelden over de zee. Men stak de grootste ijsbaan van Nederland over met ossen, arresleden, op de schaats, per fiets, brommer of auto en natuurlijk te voet. Over deze avonturen op de bevroren Waddenzee, Zuiderzee en nu IJsselmeer gaat het in ‘Een zee van ijs’.
Auteurs: Huub Snoep en Ron Couwenhoven
Uitgeverij: De Vrieseborch, Haarlem
ISBN: 90-6076-487-0

Oranje op Olympisch ijs

Zeventig jaar Nederlandse schaatsers bij de Winterspelen

100 jaar winter Hoewel ons land pas in 1928 voor het eerst aan de Winterspelen meedeed zijn we in geen enkele andere tak van sport op Olympisch niveau zo succesvol geweest als in de schaatssport. Ook in de ‘passieve’ ondersteuning is er een zeer nauwe band tussen de supporters en de sporters. De schaatssport is erg verbonden met het ‘Oranjegevoel’. De rijke traditie en het grote succes van onze Olympische schaatsers rechtvaardigt een boek waarin de verhalen bijeen zijn gebracht van onze beste Olympische rijdsters en rijders.
De Nederlandse schaatssuccessen t/m Salt Lake City 2002.
Auteurs: Huub Snoep en Marnix Koolhaas
Uitgeverij: De Vrieseborch, Haarlem
ISBN: 90-6076-496-X

Leren van schaatser Jan Maarten Heideman

Een zee van IJs Marathonschaatser Jan Maarten Heideman, die de afgelopen seizoenen heerste in zijn tak van sport, laat diep in zijn keuken kijken, of beter zijn ijskast. Samen met hoofdredacteur Huub Snoep van SchaatsSport heeft hij een boek geschreven vol tips en informatie voor alle schaatsliefhebbers. Hoofddoel van het boek is mensen een kans te geven iets van hem te leren.
Auteurs: Jan Maarten Heideman en Huub Snoep
Uitgeverij: BerkelBoek, Borculo
ISBN: 90-7391-809-X

Op smalle ijzers

Het ontstaan van het schaatstoerisme en de historie van de natuurijsklassiekers

Op smalle ijzers De schrijvers gaan terug in de tijd en beschrijven hoe het schaatstoerisme is begonnen. Zij verhalen over de eerste clubtochten in 1900 en 1901 ( met unieke foto's uit dit tijd!) en over de opkomst van de toertochten tot nu toe.
Met de komst van het ijstoerisme kwamen ook de wedstrijden. Sommige van die wedstrijden zijn in de laatste honderd jaar uitgegroeid tot klassiekers. Vaak tot de verbeelding sprekende schaatswedstrijden over 100 kilometer of meer. Met een groot aantal aansprekende hoofdrolspelers wordt in dit bijzondere winterboek voor het eerst uitvoerig aandacht besteed aan dit fenomeen.
Auteurs: Huub Snoep en Ron Couwenhoven
Uitgeverij: De Vrieseborch, Haarlem
ISBN: 906076 5141


Naast bovenstaande boeken schreef Huub Snoep ook nog de volgend boeken:
  • Basisboek Toerschaatsen - P. Bult, P. Schipper en H. Snoep
  • Toerschaatsen, techniek-materiaal-voorbereiding - P. Bult, P. Schipper en H. Snoep
  • Schaatsjaarboek 1992 - Huub Snoep (Red.)
  • Schaatsalmanak 1988 - Hans de Bruijn, Philip Detmar, Huub Snoep en Eric Stolwijk
  • Elfsteden, 12 Helden. De winnaars vertellen hun fantastische verhalen - Huub Snoep


Het Bankwezen - schetsen over bank en cliënt

Het Bankwezen - schetsen over bank en cliënt Achter op deze pocket staat:
Er heerst nog veel misverstand over de belangrijke rol die de handelsbanken in onze gemeenschap vervullen.
Het publiek, dat als cliënt van de door deze banken te verlenen diensten een nuttig gebruik maakt of zou kunnen maken, dient meer te weten over de aard en de omvang van de diensten die de bank aan ieder kan bewijzen en over de wijze waarop deze verleend worden. Vooral nu de handelsbanken - onder meer door het verlenen van consumenten krediet en de zgn. 'persoonlijke leningen' - zich tot steeds grotere groepen richten, bestaat er behoefte aan een duidelijke, objectieve en praktische uiteenzetting van de aard der betrekkingen tussen bank en cliënt.
De schrijver, directeur van het Economisch Bureau van de Nederlandse Bankiersvereniging. heeft, zonder te vervallen in theoretische wetenschappelijke beschouwingen of in interne banktechnische en handelstechnische verhandelingen, in dit boek de verschillende aspecten van de functie der moderne handelsbanken voor het bedrijfsleven en de particulier in Nederland helder uiteengezet.
Hij schetst onder meer de historische ontwikkeling en de huidige structuur van het bankwezen. de vormen van het krediet, de rol van de bank in het betalingsverkeer en de verhouding tussen de bank en haar cliënten. Zo is een boek ontstaan dat en interessant en scherp inzicht geeft in wezen en functie van de bank.
Auteur: Dr. J.P. Snoep
Omslagontwerp: A.M. Witte
Elsevier pocket A36 - 1961
Uitgeverij: Elsevier

Bankvaria - functie en betekenis van de banken in deze tijd

Bankvaria - functie en betekenis van de banken in deze tijd Achter op deze pocket staat:
Bankvaria, een vervolg op de Elsevierpocket Het bankwezen (A 36), is een op de praktijk afgestemd boek, waarin voor betrokkenen bij en belangstellenden in het bankwezen onderwerpen uit de bankbedrijfsleer, de techniek van het bankbedrijf en de monetaire politiek worden behandeld. Dit alles getoetst aan theorie en praktijk en tevens bezien in sociaal- en bedrijfseconomisch verband, zonder dat daarbij het zwaartepunt te veel naar de economische wetenschap wordt verlegd.
Men ziet daarbij dat de structuur van het bankwezen verdere verandering ondergaat. Nieuwe technieken worden ingevoerd. De bank wordt deels gelddetaillist. De Europese financiële integratie en de internationale samenwerking tussen handelsbanken en centrale banken schrijden voort. De banken treden op als bemiddelaars bij kapitaaltransacties en tot hun taak behoort ook het geven van beleggingsadviezen.
Daar het niet noodzakelijk is de geheel op zichzelf staande hoofdstukken in volgorde te lezen, is Bankvaria een boek dat men vaak ter hand zal nemen om datgene op te slaan waarover men zich nader wil oriënteren.
Auteur: Dr. J.P. Snoep
Omslagontwerp: A.M. Witte
Elsevier pocket A152 - 1965
Uitgeverij: Elsevier

Het einde van de Gouddynastie

Het einde van de Gouddynastie< Veel over de toestand in de wereld, maar ook veel informatie over Nederland en Duitsland. Geschreven in oktober 1940.
Auteur: Dr. J. Snoep
October 1940
Uitgeverij: N.V. Drukkerij en Uitgeverij J.H. de Bussy - AmsterdamLapjeswerk (patchwork)

Lapjeswerk (patchwork) Uit de serie "Goed Handwerk" deel 7.
Het eerste deel van dit boekje schreef mevrouw N.M. Snoep - Binger als kleine brochure "Patchwork" genaamd, uitsluitend voor de Stichting Goed Handwerk. Dit werkje was niet in de handel verkrijgbaar. Het is nu door haar aangevuld, verbeterd en kon van illustraties worden voorzien. Het tweede deel bevat een meer vrije en uitgebreide vorm van deze techniek en werd door Nel Rol verzorgd.
Auteurs: N.M. Snoep - Binger en Nel Rol
Foto's: Marijn ten Holt
Grafische verzorging: Ad Pieters
Uitgeverij: Vermande Zonen - Uitgevers, IJmuidenOp exposities van de Creatieve Club Vincent te Assen hingen diverse aquarellen van Cor Snoep.

Anloo

Anloo Aquarel, tentoongesteld in 1999.
Schilder: Cor Snoep

Drentsche Aa

Drentsche Aa Aquarel, tentoongesteld in 2000
Schilder: Cor Snoep

De avond valt in Maijerhoven

De avond valt in Maijerhoven Aquarel, tentoongesteld in 2002
Schilder: Cor SnoepLes Mystères Forestier

Les Mystères Forestier Van 16 maart t/m 14 april 2002 tentoongesteld op een expositie van Galerie Luca te Zaltbommel
Beeldend kunstenaar: Michel Snoep
Meer informatie over Michel Snoep.Snoep & Zn. Transport B.V. In Hansweert zat het transportbedrijf Snoep & Zn.
Opgericht in 1920 door Dhr. W.K. Snoep als bodedienst tussen Yerseke en Goes is het transportbedrijf door de jaren heen uitgegroeid naar een in geconditioneerde transporten gespecialiseerd transportbedrijf.
Mede door de groei en de vraag naar de mogelijkheden tot opslag werd in 1992 een logistiek centrum geopend in Hansweert, de oprichting van Koel- en Vriesopslag Snoep was hiermee een feit.
In 2001 heeft transportbedrijf Van Duijn & Zn. Snoep Transport overgenomen.In het NRC Handelsblad van 3 september 1997 lezen we:
Bestuursvoorzitter P.P. Snoep van Grolsch maakte eerder dit jaar bekend dat hij vertrekt zodra een opvolger is gevonden. Grolsch onderzoekt daarnaast waar de brouwerij in de toekomst gevestigd wil zijn. In Groenlo en Enschede, in beide of op een nieuwe locatie.

Op 9 januari 1998 lezen we in een persbericht van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij:
Op voordracht van Minister J.J. van Aartsen van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij heeft Hare Majesteit de Koningin de heer H. Wiegel benoemd als voorzitter van de Raad van Toezicht van Staatsbosbeheer. Voorts zijn door Hare Majesteit de Koningin als lid van de Raad benoemd: mr. drs. L.C. Brinkman, prof. dr. L. Koopmans en drs. P.P. Snoep. De benoeming van een vijfde lid valt binnenkort te verwachten.

In december 2001 lezen we in een persbericht van de Grondmij:
Raad van Commisarissen
P.P. Snoep
Leeftijd: 62
Nationaliteit: Nederlandse
Benoemd: 1995
Herbenoemd: 1999
Herbenoembaar: 2003
Belangrijke eerdere functie: Voorzitter Raad van Bestuur Koninklijke Grolsch NV.
Lid van de Raad van Commissarissen van:
  • Medisch Spectrum Twente BV (voorzitter)
  • Hartman NV (voorzitter)
  • Koninklijke Hausemann & Hötte NV.


Sander Snoep is cameraman. Uit een stukje over het optreden van Nirvana in 1991 in Paradiso:
Cameraman Sander Snoep is posted on the side of the stage that night. At the end of the show Cobain gets annoyed by the close presence of Snoep and kind of molests him and almost throws him off the stage. Snoep; ‘According to me it was seriously intended, but I never felt really threatened. I did see it coming when I had him in close-up. At least I managed to break a few strings of his guitar.’ From inside the programming van Bram Van Splunteren is directing the Onrust-recordings that night. ‘Cobain had been ignoring Sander all the time, but right before the attack he looks into the camera with a very nasty look: a great shot. According to me it was kind of a game. Cobain did attack him, but I do not think it was badly intended. The end is beautiful too, when the drum kit goes down and all those fans and security guys get on the stage.’ Edwin Heath; ‘Kurt simply did these kind of things. That is also what I found scary about him, back in 89 already. He could jump straight through the drum kit, not minding the pain. He often had bruises everywhere.’
(from Dutch pop magazine OOR Nr.23 – 19 Nov. 1994 by Wim Niehaus & Pieter van Adrichem)
(translation: Joris Baas)


Ramses Sander Snoep heeft zijn sporen ruimschoots verdiend als cameraman: de afgelopen tien jaar draaide hij gemiddeld één film per jaar. Het meest bekend werd Snoep als de vaste artistieke wederhelft van regisseur Ineke Houtman. In die hoedanigheid was hij verantwoordelijk voor het camerawerk van veel bekroonde films als Madelief, Polleke en Stille Nacht. Ook draaide Snoep de documentaires First Kill van Coco Schrijber en Ramses en North Korea: A Day in the Life van regisseur Pieter Fleury.
Sander Snoep was cameraman voor de film "Ramses".
Documentaire onder regie van Pieter Fleury over het leven van zanger, acteur en schilder Ramses Shaffy. De nu (2002) 69-jarige Shaffy wordt geportretteerd in zijn huidige situatie als bewoner van een verzorgingstehuis.
Bijzonderheden: Winnaar van het Gouden Kalf voor de Beste Lange Documentaire (2002)

Daarnaast was hij cameraman voor onder andere:
- In Motion (1994)
- Madelief (1998)
- First Kill (2001)
- Polleke (2003)Kees (Cornelis) Snoep RA neemt per 30 december 1985 afscheid van de 'Calandkring' en ter gelegenheid hiervan is een Liber Amicorum (een vriendenboek) uitgegeven.